Προφίλ

Ο επίμονος έλληνας παραγωγός

Όταν ξεκινούσαμε την αναζήτηση παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων σε όλη τη χώρα προκειμένου να δημιουργήσουμε τον κατάλογο των αγαθών του ηλεκτρονικού παντοπωλείου gr-ocery, δεν φανταζόμασταν το θησαυρό που θα βρίσκαμε μπροστά μας. 

Κατά την πολύμηνη περίοδο της έρευνας, της επικοινωνίας μαζί τους, και, στη συνέχεια, της συνεργασίας μας, συναντήσαμε ανθρώπους εμπνευσμένους, αφοσιωμένους στη δουλειά τους, επίμονους και αισιόδοξους.
Πολλοί από αυτούς είναι νέοι στην ηλικία. κάποιοι άλλοι μεγαλύτεροι, με νεανική, όμως, ψυχή, θέληση και δύναμη.
Κάποιοι έμειναν στον τόπο τους, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, ενώ άλλοι επέστρεψαν στις πατρογονικές εστίες για να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι γονείς ή οι παππούδες τους.

Αρκετοί εγκατέλειψαν τη ζωή στην πόλη, αναζητώντας, πιθανόν, μια πιο ήρεμη και ισορροπημένη καθημερινότητα, χωρίς να έχουν ανάλογες προηγούμενες εμπειρίες ή ρίζες που να τους συνδέουν με κάποιον τόπο της ελληνικής υπαίθρου. Η ανάγκη να γευτούν τη χαρά της δημιουργικής ενασχόλησης με τη γη και να αφοσιωθούν σε ελκυστικές για αυτούς δραστηριότητες ήταν η κινητήρια δύναμη -σημάδι των καιρών και των σύγχρονων αδιεξόδων. 

Για τη συντριπτική πλειοψηφία, η αρχέγονη εμπειρία εμπλουτίζεται διαρκώς με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και με τα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία. Μια αμφίδρομη σχέση, δηλαδή, του παλιού και δοκιμασμένου με το νέο και επιστημονικά τεκμηριωμένο με στόχο τη βελτιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος.

 


Αεικίνητοι και δραστήριοι οι πιο πολλοί, δεν αρκούνται στο διεκπεραιωτικό μέρος της καλλιέργειας, της παραγωγής και της τυποποίησης αλλά αναζητούν πρωτοποριακούς τρόπους προβολής και προώθησης των προϊόντων τους, πειραματίζονται και αξιοποιούν τα σύγχρονα εργαλεία του marketing, τολμούν και καινοτομούν στο branding, στη λογοτύπηση, στις συσκευασίες, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, να κερδίσουν την εγχώρια και διεθνή αγορά, να αποσπάσουν διακρίσεις και βραβεία.
Οικογένειες δυο και τριών γενεών, συνεργατικά σχήματα φίλων και συνοδοιπόρων, νεαρά ζευγάρια, μοναχικοί οραματιστές επενδύουν χρόνο, ενέργεια και χρήμα, παλεύουν με τη γη, με τον καιρό, με τη γραφειοκρατία, με τις δυσλειτουργίες του κράτους αλλά επιμένουν ανυποχώρητοι, με ενθουσιασμό και ειλικρινή αγάπη για αυτό που κάνουν.
Άοκνοι πρεσβευτές της χώρας και του διατροφικού της πολιτισμού, σοβαροί και αξιόπιστοι επιχειρηματίες, οι έλληνες παραγωγοί ποιοτικών προϊόντων αξίζουν το σεβασμό και την υποστήριξή μας. 

Για εμάς ήταν μεγάλη χαρά να γνωρίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τιμή να συνεργαζόμαστε μαζί τους.

 Ως ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησής μας, τους προσφέρουμε το βήμα του Food Dialogues, του blog του grocery, για να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες, τις αγωνίες και τις απόψεις τους.