Meet the producer

Anthea Organics

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ανθρώπους της Anthea Organics, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα του βιολογικού βοτανικού τσαγιού και έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και σε αγορές του εξωτερικού. Μας μιλούν για τον πλούσιο κόσμο των ελληνικών αρωματικών φυτών και βοτάνων, για το συνδυασμό της καινοτομίας με τις παραδοσιακές πρακτικές ως επιτακτική επιλογή, για τα προϊόντα τους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν, για τη βαρύτητα που δίνουν στην οικολογική διάσταση της παραγωγής τους και για άλλα πολλά ενδιαφέροντα.

– Θεωρείτε ότι τα βότανα έχουν τη θέση που τους αξίζει στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι; Διαπιστώνετε να υπάρχει ενδιαφέρον, γνώση και διάθεση για αναζήτηση στον πλούσιο κόσμο των ελληνικών αρωματικών φυτών –ιδιαίτερα από νεότερους σε ηλικία ανθρώπους;

Παρόλο τον πλούτο της ελληνικής φύσης σε αρωματικά φυτά και βότανα, την ευρεία χρήση τους στη μεσογειακή διατροφή και την αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά και παραδοσιακά, στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι τα βότανα δεν έχουν βρει ακόμη την θέση που τους αξίζει. Μέχρι πριν λίγα χρόνια μάλιστα, η κατανάλωση κυρίως αφεψημάτων βοτάνων συνδέονταν περισσότερο με την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και λιγότερο για χρήση ως απολαυστικού και συγχρόνως ευεργετικού ροφήματος. Τα τελευταία χρόνια κάτι φαίνεται να αλλάζει και έτσι σταδιακά βελτιώνεται και η θέση των ελληνικών βοτάνων και στο ελληνικό σπίτι. Αυτό οφείλεται βέβαια στην διεθνή και επιστημονική καταξίωση των ελληνικών βοτάνων, στην στροφή των νέων παραγωγών σε βιολογικές καλλιέργειες αλλά και στις φιλότιμες προσπάθειες των Ελλήνων επιχειρηματιών να αναδείξουν την πραγματική τους αξία και να προωθήσουν τα βότανα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
Η νέα γενιά,  επηρεασμένη από την οικολογική απειλή και την δημόσια συζήτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών, ολοένα και περισσότερο στρέφεται στην αναζήτηση για κατανάλωση φυσικών, εναλλακτικών προϊόντων, τα οποία παράγονται και συσκευάζονται σε σχετικά μικρή κλίμακα και με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

– Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Κατά την άποψή σας, ο συνδυασμός των παραδοσιακών πρακτικών με τις σύγχρονες μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση είναι μία επιβεβλημένη επιλογή;

Η έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα είναι απολύτως αναγκαία σ’ όλα τα στάδια, από την παραγωγή, την τυποποίηση έως και την μεταφορά και διάθεση, ενώ ο συνδυασμός των παραδοσιακών πρακτικών με τις σύγχρονες μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση αποτελεί επιβεβλημένη επιλογή.

– Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο και ποια είναι τα οφέλη για τον παραγωγό ως επιχειρηματία, για την παραγωγική διαδικασία, την τυποποίηση και το τελικό προϊόν;

Για να γίνει αυτό εφικτό απαιτούνται περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και συνεργασίες, καθώς το κόστος συχνά υπερβαίνει τις δυνατότητες των παραγωγών επιχειρηματιών ενώ τα οφέλη των συνδυαστικών παραδοσιακών πρακτικών με τις σύγχρονες μεθόδους μπορούν να είναι πολλαπλάσια και να αφορούν την ποιότητα, την ποσότητα αλλά και στην επεξεργασία και τυποποίηση των τελικών προϊόντων.

– Θεωρείτε ότι προϊόντα επιχειρήσεων μη βιομηχανοποιημένης και περιορισμένης παραγωγής όπως αυτά της δικής σας μπορούν να είναι ανταγωνιστικά απέναντι στα προϊόντα της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής; 

Τα ελληνικά βοτανικά προϊόντα θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, την μαζική βιομηχανική παραγωγή αντίστοιχων προϊόντων και να αναδείξουν τελικά προϊόντα μοναδικής αξίας, ποιότητας και περιβαλλοντικά βιώσιμης τυποποίησης.

– Μιλήστε μας για την προέλευση, τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν τα βότανα της Anthea Organics;

Τα βότανα της Anthea Organics επιλέγονται με βάση τα παραπάνω κριτήρια συνδυαστικών πρακτικών παραγωγής. Παράδοση, επιστημονική γνώση, σύγχρονες  μέθοδοι επεξεργασίας και τυποποίησης αποτελούν για μας απαρέγκλιτες αξίες. Ξεκινάμε με την αυστηρή επιλογή των παραγωγών που βρίσκονται γι’ αυτόν τον λόγο σε όλη την Ελλάδα, από τον Νότο της Κρήτης έως τον Βορρά της Μακεδονίας. Συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας μας, εκτός της απαράμιλλης ποιότητας, αποτελούν και τα υλικά συσκευασίας.

– Δίνετε μεγάλη σημασία σε παραμέτρους όπως, για παράδειγμα, τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται οι συσκευασίες ή τα φακελάκια  των βοτανικών τσαγιών και φροντίζετε ιδιαιτέρως για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων σας. Έχει ενδιαφέρον να μας μιλήσετε για αυτό.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας μας, εκτός της απαράμιλλης ποιότητας, αποτελούν και τα υλικά συσκευασίας, τα οποία είναι 100% βιοδιασπώμενα, χωρίς πλαστικό και με μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα. Ακόμη, πέραν των διεθνών πιστοποιητικών που διαθέτουμε, διενεργούμε επιπλέον μικροβιολογικούς και βιοχημικούς ελέγχους καθώς επίσης όλα ανεξαρτήτως τα προϊόντα μας περνάνε από τη διαδικασία απεντόμωσης με βιολογικά πιστοποιημένες μεθόδους.

– Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα προϊόντα διατροφής παραγωγών μικρής κλίμακας στη μετά την πανδημία εποχή;

Η πανδημία αποδεικνύεται ως απόλυτος επιταχυντής της τάσης που ήδη διαφαινόταν παγκοσμίως σε ότι αφορά τον ρόλο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ειδικά για εμάς τους παραγωγούς μικρής κλίμακας, αυτό φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά, καθώς δίνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα για την ανάδειξη των βοτανικών προϊόντων μας σ’ έναν κόσμο στον οποίο αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για αναζήτηση νέων προϊόντων υψηλής αξίας, με παραδοσιακές ρίζες, που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.