Meet the producer

Bee Naturalles

Μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ανθρώπους της Bee Naturalles. Έχει την έδρα της στην Εύβοια και παράγει εκλεκτές ποικιλίες βιολογικών μελιών εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Μας συστήνονται, μιλούν για την οραματική προσέγγιση που έχουν για την ενασχόληση με τη μελισσοκομία, για τα προϊόντα τους, τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, τις δυσκολίες και τους στόχους τους.

Tο ότι εγκαταλείψατε τη ζωή στην πόλη, εγκατασταθήκατε στην επαρχία και ξεκινήσατε εκεί μια πρωτοποριακή επιχειρηματική δραστηριότητα είναι μία επιλογή που σας δικαίωσε τελικά; Ποιος είναι ο απολογισμός σας οκτώ περίπου χρόνια μετά;

Πριν από 8 περίπου χρόνια ξεκινήσαμε μια νέα ζωή χωρίς πολλά επιχειρηματικά όπλα στη φαρέτρα μας, ακολουθώντας μια εσωτερική παρόρμηση, ένα όνειρο. Στην πορεία το όνειρο αυτό μετουσιώθηκε σε όραμα, πήρε σάρκα & οστά & αυτήν τη στιγμή μετά από πολλές περιπέτειες αποτελεί την κεντρική ιδέα της Bee Naturalles. H Bee Naturalles δεν είναι ένα προϊόντοκεντρικό brand αλλά μια ιδέα που στόχο έχει να μυήσει όλο & περισσότερους ανθρώπους σε ένα φυσικό τρόπο ζωής και στην καλλιέργεια μίας σχέσης σεβασμού και αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση & τη μέλισσα. Μέχρι στιγμής οι ακόλουθοι της “Organic Bee Idea” όχι μόνο αυξάνονται αλλά συμβάλλουν ενεργά στο όλο project, οπότε μπορούμε να πούμε ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός μας είναι πολύ θετικός.

-Κατά την άποψή σας, ο συνδυασμός των παραδοσιακών πρακτικών με τις σύγχρονες μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση είναι μία επιβεβλημένη επιλογή;

Η βασική αρχή του όλου εγχειρήματος ήταν να διατηρήσουμε την απέραντη γνώση που έχει κατακτηθεί από την αρχαιότητα γύρω από τη βοτανολογία, την αρωματοθεραπεία & τη μελισσοθεραπεία. Η φύση μας παρέχει απλόχερα όλους τους τρόπους για την ίαση σώματος & πνεύματος. Ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε όλην αυτήν τη γνώση στο σήμερα, παντρεύοντάς τη με σύγχρονες τεχνικές παράγοντας προϊόντα λειτουργικά που παρέχουν λύσεις σε μια σύγχρονη καθημερινότητα πολλών απαιτήσεων. 

 

-Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο και ποια είναι τα οφέλη για τον παραγωγό ως επιχειρηματία, για την παραγωγική διαδικασία, την τυποποίηση και το τελικό προϊόν;

Οι σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι & τεχνικές μας επιτρέπουν πλέον να αξιοποιούμε στο μέγιστο τα πολύτιμα αγαθά της φύσης. Για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα η μεταποιητική διαδικασία είναι αναγκαία πλέον, επιτρέποντάς μας να παράγουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας από τις βασικές πρώτες ύλες.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της Bee Naturalles έναντι αυτών που προέρχονται από παραγωγή μεγάλης κλίμακας;

Τα προϊόντα Bee Naturalles, πέραν της βιολογικής πιστοποίησης, παράγονται σε περιβάλλον ελεγχόμενης παραγωγής η οποία σέβεται & ακολουθεί το ρυθμό & τις εναλλαγές της φύσης. Αυτό αποτελεί & ένα στάδιο της μυητικής διαδικασίας του κοινού. Να αντιληφθεί κανείς ότι δεν είναι δυνατόν το μέλι πεύκου, για παράδειγμα, να έχει την ίδια γεύση & σύσταση κάθε χρονιά μιας & το μικροκλίμα ακόμα & της ίδιας περιοχής διαφέρει εξαρτώμενο από ποικίλους παράγοντες. Αυτή η προσμονή της έκπληξης είναι που κάνει τα προϊόντα να εξέχουν, να διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς & να είναι ανταγωνιστικά.
Επιπρόσθετα, το επιστημονικό μας υπόβαθρο, η ερευνητική μας δραστηριότητα με πυρήνα τη θαυμαστή μας μέλισσα, καθώς & η επιστημονική μεθοδολογική προσέγγιση, χαρακτηριστικά άμεσα συνδεδεμένα με την παραγωγική διαδικασία που ακολοθούμε, μας ωθούν σε συνεργασίες με φορείς, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, & Ερευνητικά Ινστιτούτα, καθώς συμμετέχουμε σε ποικίλα project, μέσω των οποίων τεκμηριώνουμε τα εξαιρετικά ευεργετήματα που έχουν τα βιολογικά μελισσοκομικά προϊόντα της Bee Naturalles στον ανθρώπινο οργανισμό & στη βελτίωση της υγείας μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το μέλι που παράγουμε έχει κριθεί ανώτερο του περίφημου παγκοσμίως μελιού για ιατρική χρήση «manuka», με τεκμηριώσεις που στηριζόνται σε μελέτες αναφορικά με την αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική κλπ δράση/ικανότητα των προϊόντων μας!

-Διαπιστώνετε αλλαγές στις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων οι οποίες ευνοούν προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαιρετικών χαρακτηριστικών όπως τα δικά σας;

Η αλήθεια είναι ότι μετά από μια μακρά περίοδο όπου επικρατούσε ένας άκρατος καταναλωτισμός τροφίμων χαμηλής ποιότητας, φαίνεται ότι αυτό το τοπίο έχει αρχίσει να αλλάζει. Παρατηρείται ότι, παρά την οικονομική κρίση, ένας μέσος καταναλωτής είναι πιο υποψιασμένος πλέον σχετικά με τη διατροφή του & την ποιότητα των προϊόντων που επιλέγει να καταναλώσει. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο σε νέες οικογένεις με μικρά παιδιά όπου οι γονείς προσπαθούν να διαμορφώσουν πιο υγειινά πρότυπα τόσο για τα παιδιά τους όσο & για τους ίδιους. Σίγουρα όλο αυτό κατευθύνεται από μια παγκόσμια τάση που επικρατεί σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα & γενικά τα προϊόντα μικρής ελεγχόμενης παραγωγής, αλλά το πρόσιμο παραμένει θετικό.

-Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα προϊόντα διατροφής παραγωγών μικρής κλίμακας στη μετά την πανδημία εποχή;

Εντός αυτής της πρωτόγνωρης & εξαιρετικά δύσκολής περιόδου που βιώσαμε & βιώνουμε ακόμη, παρατηρήθηκε μια έντονη τάση των πολιτών για υποστήριξη της τοπικής αγοράς & των τοπικών προϊόντων. Τα eshop μικρών παραγωγών ή οικογενειακών επιχειρήσεων που εμπορεύονται τα ιδιοπαραγώμενα ή μη προϊόντα εμφάνισαν μεγάλη άνοδο & παρατηρώντας τις τάσεις της αγοράς θεωρούμε ότι αυτή η τάση θα παραμείνει.