Meet the producer

Melima

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ανθρώπους της εταιρείας Melima. Έχει την έδρα της στην Εύβοια και παράγει χειροποίητα ζυμαρικά, σάλτσες, ορεκτικά, αρωματικά αλάτια και γλυκίσματα μελιού. 
Μας συστήνονται, μιλούν για την αξία της χειροποίητης παραγωγής και τη σημασία που έχουν οι εκλεκτές πρώτες ύλες, οι παραδοσιακοί τρόποι συντήρησης και οι πατρογονικές συνταγές για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Μας περιγράφουν τη φιλοσοφία, το όραμα και τους στόχους τους.

– Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της εταιρείας MELIMA έναντι αυτών που προέρχονται από παραγωγή μεγάλης κλίμακας;

Πιστεύοντας στην χειροποίητη παραγωγή, χωρίς γραμμή παραγωγής, χωρίς μηχανήματα μεγαλύτερα από αυτά μιας σπιτικής κουζίνας, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, παράγουμε κάθε μας προϊόν με σεβασμό στις εποχές του χρόνου.
Πρώτο μας προϊόν ήταν τα ζυμαρικά φυσικής ξήρανσης, με το αλεύρι ψυχρής και ολικής άλεσης από τον παραδοσιακό πετρόμυλο. Αργότερα, χρησιμοποιώντας άριστες πρώτες ύλες που καλλιεργούνται ειδικά για εμάς από Έλληνες παραγωγούς, διευρύναμε τη φαντασία μας. Ως τρόπο συντήρησης χρησιμοποιούμε τις αλάθητες πρακτικές που προσφέρουν το ελαιόλαδο, το ξύδι, η ζάχαρη, το αλάτι, το μέλι, η αποξήρανση, τα αποστάγματα, η σχολαστική καθαριότητα και η παστερίωση.
Κάθε προϊόν παρασκευάζεται βάσει οικογενειακών συνταγών και παραδοσιακών τρόπων παραγωγής, αλλά με την επιστημονική γνώση της ομάδας μας και με οδηγό τις διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Παράγουμε Πιστοποιημένα Ασφαλή τρόφιμα, σύμφωνα με την Διεθνή Νομοθεσία ( HACCP ) και σεβόμαστε τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν τα άτομα με αλλεργίες.

– Μπορούν να είναι ανταγωνιστικά;

Φυσικά και μπορούν να είναι ανταγωνιστικά, έχοντας ως οδηγό την υψηλή  ποιότητα των πρώτων υλών  και τη μοναδική τους εμφάνιση. Κάλλιστα μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε παρόμοια προϊόντα άλλων εταιριών.

 – Κατά την άποψή σας, ο συνδυασμός των παραδοσιακών πρακτικών με τις σύγχρονες μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση είναι μία επιβεβλημένη επιλογή; 

Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι μια επιβεβλημένη επιλογή, αλλά αποτελεί ολόκληρη την φιλοσοφία της εταιρίας μας! Από το αρχικό στάδιο της παραγωγής έως το τελικό της συσκευασίας των προϊόντων, συνδυάζονται αρμονικά και οι δύο μέθοδοι. Οι παραδοσιακές πρακτικές  προσφέρουν την υψηλή ποιότητα στα προϊόντα και οι σύγχρονες μέθοδοι την ασφάλεια που χρειάζονται.

– Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο και ποια είναι τα οφέλη για τον παραγωγό ως επιχειρηματία, για την παραγωγική διαδικασία, την τυποποίηση και το τελικό προϊόν;

 Παρόλο ότι δεν είναι μία απλή διαδικασία, είναι εφικτό να παραχθούν προϊόντα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τα οφέλη για τον παραγωγό ως επιχειρηματία είναι:
-Ευελιξία στην παραγωγή προϊόντων, που σημαίνει μεγαλύτερη ποικιλία/ποιότητα.
-Διαφοροποίηση από  βιομηχανικού τύπου προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά (χωρίς συντηρητικά).
-Αναγνωρισιμότητα λόγω της μοναδικότητάς τους.

– Διαπιστώνετε αλλαγές στις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων οι οποίες ευνοούν προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαιρετικών χαρακτηριστικών όπως τα δικά σας;

Πιστεύουμε πως οι διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Λόγω της γνώσης και της ενημέρωσης που προσφέρει η τεχνολογία, ο καταναλωτής  αναζητά το διαφορετικό και  περισσότερο ποιοτικό αγαθό. Κάτι που σημαίνει πως, προϊόντα όπως αυτά της εταιρίας μας, με υψηλή ποιότητα, έχουν κερδίσει ένα μεγάλο μέρος από την αγορά των τροφίμων

– Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα προϊόντα διατροφής παραγωγών μικρής κλίμακας στη μετά την πανδημία εποχή;

Λόγω των αλλαγών που επέφερε η πανδημία στην ζωή των ανθρώπων, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε σημαντικά -τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως. Πιστεύουμε πως αυτή η άνοδος θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και θα ευνοήσει προϊόντα διατροφής μικρής κλίμακας λόγω των αυξημένων σημείων πώλησης που θα υπάρχουν.