Meet the producer

Oleosophia

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Μαριάννα Δεβετζόγλου της Oleosophia γύρω από την καλλιέργεια και την κουλτούρα της ελιάς, την ποικιλία Μανάκι, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δικού τους αγουρέλαιου, τις προκλήσεις και τις αναζητήσεις τους.

– Πίσω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής OLEOSOPHIA βρίσκονται δύο νέοι άνθρωποι και η αγάπη τους για το ποιοτικό ελαιόλαδο. Μιλήστε μας για αυτήν τη σχέση, για τους διαφορετικούς ρόλους αλλά και τις κοινές επιλογές.

Πράγματι, είμαστε δύο νέοι άνθρωποι που σμίξαμε, αγαπηθήκαμε και ενώσαμε τα μυαλά και τις ιδέες μας. Ο Γιώργος γεννήθηκε και μεγάλωσε γύρω από ελαιώνες, προερχόμενος από ελαιοκαλλιεργητική οικογένεια. Η εξοικείωσή του με τη φύση και με το ελαιόλαδο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, γνωρίζοντας τον κόπο και το μεράκι που χρειάζεται για να παραχθεί. Μέσα και από τις σπουδές του, αντιλήφθηκε ότι είναι ένα προϊόν με μεγάλη προστιθεμένη αξία και μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να επικοινωνηθούν προς το κοινό. Από την άλλη, εγώ, ένα κορίτσι της πόλης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, μακριά από ελαιώνες και χωρίς να έχω κάποια σχέση με την καλλιέργεια της ελιάς. Η οικογένειά μου είχε τις γνώσεις και τις συνήθειες ενός μέσου καταναλωτή, χωρίς να καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολα παράγεται το ελαιόλαδο και δη το ποιοτικό! Όταν γνωριστήκαμε, σε μία πολιτιστική εκδήλωση, βρήκαμε πολλά κοινά και έτσι ξεκίνησε μία φιλία που σταδιακά εξελίχθηκε σε αγάπη. Σε πολλές συζητήσεις μας ανταλλάσσαμε ιδέες για το επιχειρείν και για τη δημιουργία αξίας. Όταν γνώρισα, κοντά στο Γιώργο, τους ελαιώνες, βρέθηκα για πρώτη φορά σε συγκομιδή και δοκίμασα για πρώτη φορά το πρώτο ελαιόλαδο που βγαίνει, γεννήθηκε μέσα μου ξεκάθαρα η ιδέα και το όραμα. Αυτό που δοκίμασα, ήθελα, έπρεπε να το μοιραστώ, γιατί δεν είχε καμμία σχέση με ό,τι ήξερα ως τότε. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο και να αναδείξουμε την τοπική ποικιλία Μανάκι που καλλιεργεί η οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα, θα εκμεταλλευόμασταν το επιστημονικό μας υπόβαθρο για να προσεγγίσουμε τα πράγματα αλλιώς. Έτσι και έγινε! Ο Γιώργος είναι επί της καλλιέργειας και παραγωγής, εφαρμόζοντας συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης (όντας μηχανικός υπολογιστών και αρχιτέκτονας συστημάτων), ενώ εγώ, όντας φυσικός, εμβάθυνα στην επιστήμη του ελαιολάδου, έγινα γευσιγνώστρια ελαιολάδου και ασχολούμαι με τις νέες συνεργασίες, την εξωστρέφεια και την εκπαίδευση του κοινού με όχημα τον ελαιοτουρισμό. Θα έλεγα ότι συμπληρώνουμε σε αρκετά σημεία ο ένας την αδυναμία του άλλου, δεμένοι φυσικά με τις κοινές μας επιλογές στο ταξίδι αυτό.

– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της ποικιλίας Μανάκι και, ειδικότερα, μιλήστε μας για το οργανοληπτικό προφίλ του OLEOSOPHIA.

Η ποικιλία Μανάκι είναι μία ποικιλία που δεν καλλιεργείται ευρέως. Βασικός λόγος είναι ότι είναι ευαίσθητο δέντρο, επιρρεπές σε δάκο και κυκλοκόνιο ενώ ο καρπός του θέλει προσεκτική διαχείριση. Ως εκ τούτου, είναι αυτόματα μία ποικιλία σπάνια και δυσεύρετη, που αγαπά τα ημιορεινά σημεία, όπως το χωριό μας. Οργανοληπτικά, το Μανάκι OLEOSOPHIA, που είναι πρώιμης συγκομιδής, μας δίνει ένα πλούσιο, άγουρο φρουτώδες με νότες από γρασίδι, χόρτα, πράσινο μήλο, κηπευτικά και φύλλα ελιάς – μία βόλτα στο περιβόλι – ενώ στο στόμα εκφράζει άγουρη τομάτα, χόρτα και αγκινάρα με τελείωμα πιπεριού. Αντίστοιχα, εκδηλώνει ένα μέτριο πικρό και πικάντικο, πολύ καλά ισορροπημένο το οποίο καθιστά το ελαιόλαδο Μανάκι ευέλικτο στην κουζίνα. Στόχος, άλλωστε, είναι να αναδείξουμε το φαγητό με ένα ποιοτικό, ιδιαίτερο ελαιόλαδο και το Μανάκι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα! Σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε αυτήν την ποικιλία, να την αναδείξουμε και να την κάνουμε περισσότερο γνωστή στους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, για την ισορροπία της, τα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της και τη δημιουργικότητα που μπορεί να δώσει στις γαστρονομικές εφαρμογές.

– Κατά την άποψή σας, ο συνδυασμός των παραδοσιακών πρακτικών με τις σύγχρονες μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση είναι μία επιβεβλημένη επιλογή;

Αποτελεί μονόδρομο! Σεβόμαστε απόλυτα την παράδοση και την εμπειρία των προηγούμενων γενεών. Άλλωστε, χάρη σε αυτούς φτάσαμε εδώ. Όμως η τεχνολογία και η επιστήμη προχωράνε και είναι εδώ για να μας βοηθήσουν, να μας δώσουν γνώση, προτάσεις, συμβουλές και εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας, τόσο του ελαιολάδου ως τελικού προϊόντος, όσο και της διαχείρισης του ελαιώνα ως κύκλου ζωής. Αυτό ακολουθούμε και στην OLEOSOPHIA ως φιλοσοφία ζωής και εργασίας: παράδοση και τεχνολογία, χέρι χέρι. Είμαστε νέα παιδιά, με επιστημονικό υπόβαθρο και με αγάπη για τα βιβλία και τις σπουδές, επομένως, η συνεχής εξέλιξη, επιμόρφωση και έκθεση σε νέες μεθόδους εντός και εκτός συνόρων είναι κάτι που επιλέγουμε να κάνουμε με μεγάλη χαρά!

– Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο και ποια είναι τα οφέλη για τον παραγωγό ως επιχειρηματία, για την παραγωγική διαδικασία, την τυποποίηση και το τελικό προϊόν; 

Είναι εφικτό για πολλούς λόγους. Η νέα γενιά παραγωγών είναι διαφορετική. Έχει σπουδάσει, έχει ταξιδέψει, έχει γνωρίσει ανθρώπους και έχει βιώματα που βοηθούν να προσεγγίσει την επιχειρηματικότητα και τη γεωργία με άλλο μάτι. Τα οφέλη είναι πολλά, καθώς διαφοροποιείται, προσδίδει στο τελικό προϊόν περισσότερη αξία και, φυσικά, αποτυπώνει τη δική του ταυτότητα ως άνθρωπος, παραγωγός, επιχειρηματίας! Η παραγωγή, η τυποποίηση και η δημιουργία του τελικού προϊόντος δεν είναι μία απλή διαδικασία. Έχει μία πολυπλοκότητα και ομορφιά ταυτόχρονα και χρίζει προσοχής, σεβασμού και ήθους. Προφανώς δεν είναι εύκολο, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και η προσπάθεια αυτή θέλει υπομονή, επιμονή και προσήλωση. Όμως, χρησιμοποιώντας το ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα πολλά και διαφορετικά σεμινάρια που γίνονται, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες και τα μέσα που χρειάζεται.

– Εξηγείστε μας πώς αντιλαμβάνεστε την “καλλιέργεια της ελαιοκουλτούρας”, όπως την αποκαλείτε. Ποιες είναι οι δράσεις που διοργανώνετε και ποια η ανταπόκριση των καταναλωτών;

Όλα ξεκινούν από τη φιλοσοφία μας, το μυαλό μας και τον τρόπο που βλέπουμε το ευ ζειν και το ευ γεύεσθαι! Η καλλιέργεια της ελαιοκουλτούρας αφορά στην εκπαίδευση του καταναλωτή, του επαγγελματία, του καταστηματάρχη, του σεφ, του παραγωγού, του ελαιοτριβέα, του πωλητή – όλων των ανθρώπων που λαμβάνουν μέρος στην αλυσίδα του ελαιολάδου. Και αυτό, γιατί η γνώση πράγματι είναι δύναμη και ανοίγει τους ορίζοντες μας. Μέσα από τη γνώση και την κατανόηση του προϊόντας σε όλα του τα επίπεδα (παραγωγή, τυποποίηση, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γευστικά παντρέματα, χρήση στην κουζίνα, οφέλη υγείας, μοναδικότητα ποικιλιών, κτλ.) μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική του αξία και άρα να τοποθετηθεί σωστά στην αγορά, λαμβάνοντας τη θέση που του αξίζει. Η OLEOSOPHIA αποτελεί σημαντικό κρίκο αυτής της αλυσίδας και για αυτό πραγματοποιούμε διαφορετικές δράσεις για να μοιραστούμε αυτή τη γνώση. Αρχικά, έχουμε επισκέψιμο ελαιώνα όπου, κατόπιν κράτησης, δεχόμαστε επισκέπτες για μία περιήγηση μέσα από τα ελαιόδεντρα Μανάκι και για μία γευσιγνωσία ελαιολάδου στο υπαίθριο κιόσκι μας. Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας, ο επισκέπτης δοκιμάζει διαφορετικές ποιότητες και ποικιλίες ελαιολάδου, μαθαίνοντας για τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πώς να τα αναγνωρίζει, έτσι ώστε – ως ένας πλέον ενημερωμένος καταναλωτής – να επιλέγει το ελαιόλαδο που του ταιριάζει και να το κάνει μέρος της καθημερινότητάς του, απολαμβάνοντας έτσι τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Επίσης, πραγματοποιούμε γευσιγνωσίες και σε ιδιωτικούς χώρους κατόπιν ζήτησης και ραντεβού. Είναι μια δραστηριότητα που το κοινό αγαπάει και απολαμβάνει! Οι επισκέπτες μας είναι κυρίως από τις ΗΠΑ και δημιουργούμε μαζί αναμνήσεις που τους ακολουθούν όταν γυρίσουν στον τόπο τους, σαν μία κοινότητα με κέντρο το ελαιόλαδο και την ποιότητα ζωής. Είναι κάτι που μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση και συνεχίζουμε δυναμικά! Παράλληλα, αποτελώντας σημείο αναφοράς στην περιοχή μας για το Μανάκι και για τις ελαιοτουριστικές μας δράσεις, έχω την τιμή να κάνω γευσιγνωσίες, συμβουλευτική ποιότητας και να προωθώ τον γαστρονομικό τουρισμό, βάζοντας το λιθαράκι μας σε αυτό το όμορφο ταξίδι

– Διαπιστώνετε αλλαγές στη διατροφική κουλτούρα και στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων οι οποίες ευνοούν προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαιρετικών χαρακτηριστικών όπως το δικό σας;

Ναι, διαπιστώνω αλλαγές στην διατροφική κουλτούρα και συνήθειες των Ελλήνων. Η έκθεσή τους σε διεθνείς κουζίνες, οι τάσεις επιστροφής στη φύση, η πανδημία που έφερε στο προσκήνιο τη σημασία της σωστής διατροφής και στις μικρότερες ηλικίες έχουν συμβάλει στη στροφή στην ποιότητα. Ο Έλληνας καταναλωτής θέλει να ξαναγνωρίσει τα παραδοσιακά προϊόντα, να γνωρίσει νέα προϊόντα, να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της παραγωγής τους, να αντιληφθεί την ανώτερη ποιότητά τους έναντι των μαζικών προϊόντων και, έτσι, να τα αναζητήσει και να τα κάνει μέρος της καθημερινότητάς του!

– Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα προϊόντα διατροφής παραγωγών μικρής κλίμακας στη μετά την πανδημία εποχή;

Ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα προϊόντα διατροφής παραγωγών μικρής κλίμακας στη μετά την πανδημία εποχή είναι πολύ σημαντικός! Τα εργαλεία που διαθέτουμε μέσα από το Ίντερνετ είναι απεριόριστα ενώ τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν έχουν σύνορα – απευθύνονται πραγματικά σε όλον τον πλανήτη και φέρνουν τον μικρό παραγωγό κοντά στον σύγχρονο καταναλωτή. Αποτελούν, λοιπόν, τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη γη και το τραπέζι μας! Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι πλέον θα πρέπει να είναι ενημερωμένα, να ακολουθούν τις εξελίξεις και να προσφέρουν γνώση και πληροφόρηση στον παγκόσμιο καταναλωτή τους, ο οποίος συνεχώς αναζητά το νέο, το ωφέλιμο, το διαφορετικό, το θρεπτικό και φυσικά, το νόστιμο!