Meet the producer

Terra di Sitia

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους ανθρώπους της Terra di Sitia, μιας εταιρείας με πολυετή εμπειρία στην καλλιέργεια της ελιάς, στην ελαιοσυλλογή και στην παραγωγή ελαιολάδου, με ελαιώνες που βρίσκονται στις ημιορεινές περιοχές της Σητείας, στην Κρήτη. Μας μίλησαν για την αναγκαιότητα της εφαρμογής επιστημονικών καλλιεργητικών μεθόδων που, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές τεχνικές, εγγυώνται το βέλτιστο αποτέλεσμα, για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το ελαιόλαδό τους και για τις νέες προκλήσεις.

– Tο γεγονός ότι επιχειρείτε σε ένα νησί, σχετικώς αποκομμένοι από το υδροκέφαλο κέντρο της χώρας, θεωρείτε ότι είναι παράγοντας δυσκολίας ή, εντέλει, αυτό αποτελεί στοιχείο προστιθέμενης αξίας με δεδομένη τη μακρά και φημισμένη ελαιοπαραγωγική παράδοση της  Κρήτης;

 Η δραστηριοποίησή μας στην Σητεία της Κρήτης παρέχει ένα σαφέστατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά το σκέλος της ποιότητας. Όπως γνωρίζετε, η περιοχή της Σητείας είναι φημισμένη διεθνώς για την εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδου και αναγνωρισμένη ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Ο χρόνος που μεσολαβεί από την συγκομιδή μέχρι και την ελαιοποίηση είναι ο απόλυτα ελάχιστος και μόνο τότε διασφαλίζεται η απαιτούμενη ποιότητα. H Terra Di Sitia είναι ένας από τους εκλεκτούς παραγωγούς της περιοχής, που σέβονται τις απαιτήσεις ποιότητας που απαιτούνται από την ένδειξη ΠΟΠ.  Σημειώνουμε εδώ, βέβαια, το αυξημένο κόστος μεταφοράς το οποίο πράγματι αποτελεί ένα πρόβλημα στην διάθεση του προϊόντος στις πιο ανταγωνιστικές τιμές. 

– Κατά την άποψή σας, ο συνδυασμός των παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών με τις σύγχρονες μεθόδους που αξιοποιούν την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση είναι μία επιβεβλημένη επιλογή;

Συμφωνώ απόλυτα. Ο συνδυασμός επιστημονικών μεθόδων με παραδοσιακές τεχνικές είναι απαραίτητος και διασφαλίζει την επιτυχία του προϊόντος στον διεθνή στίβο. Η παρακολούθηση των συνθηκών στο πεδίο, η συχνότητα ποτίσματος, ο κατάλληλος χρόνος συγκομιδής, η ολιστική διαχείριση του ελαιώνα και η ελαιοποίηση είναι τομείς που ωφελούνται από την επιστημονική έρευνα. Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου γίνεται με απόλυτη προσοχή, ειδικά σε γεωτεμαχια που είναι δύσκολη η συγκομιδή με αυτοματοποιημένα μέσα όπως στην περίπτωση άλλων χωρών πχ Ισπανία. 

 

– Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο και ποια είναι τα οφέλη για τον παραγωγό ως επιχειρηματία, για την καλλιεργητική διαδικασία, την τυποποίηση και το τελικό προϊόν;

Η εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων είναι απόλυτα εφικτή και επιβεβλημένη. Τα οφέλη είναι σημαντικά και αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας, ειδικά όταν ο παραγωγός/ τυποποιητής δραστηριοποιείται στις διεθνείς αγορές όπως η Terra Di Sitia

-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελαιόλαδων της Terra di Sitia έναντι αυτών που παράγονται σε βιομηχανίες μεγάλης κλίμακας;

Η ποιότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, καθώς επίσης και το εύρος των προϊόντων μας όπως το Thema Hearly Harvest (αγουρέλαιο) και το Τhema BIO (βιολογικό). Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και για Thema Premium Phenolic που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που είναι γνωστές για τις θετικές επιδράσεις στην υγεία. Και βέβαια, για το Thema Estate με την ιδιαίτερη γεύση του. Όλα μας τα προϊόντα έχουν ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στις διεθνείς αγορές.  

– Μπορούν να είναι ανταγωνιστικά;

Η ανταγωνιστικότητα προσδιορίζεται από το συνδυασμό ποιότητας και τιμής, καθώς επίσης και από την προσέγγιση και υποστήριξη που παρέχουμε στους συνεργάτες μας. Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε σταθερές και εποικοδομητικές σχέσεις οι οποίες, με την σειρά τους, δημιουργούν περισσότερους ευχαριστημένους πελάτες

– Διαπιστώνετε αλλαγές στις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων οι οποίες ευνοούν προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαιρετικών χαρακτηριστικών όπως τα δικά σας;

Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων αλλάζουν προς την κατεύθυνση αναζήτησης ποιοτικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σε ορισμένους κλάδους (π.χ. κρασί) η τάση είναι πιο έντονη. Στο ελαιόλαδο η τάση διαφαίνεται αλλά απαιτείται γνώση για τις πολλές διαφορετικές χρήσεις του πέραν της μαγειρικής. Η προσπάθειά μας είναι να ενημερώνουμε και να δίνουμε ιδέες που αναδεικνύουν τις μοναδικές γεύσεις του ελαιόλαδου  

– Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα προϊόντα διατροφής παραγωγών μικρής κλίμακας στη μετά την πανδημία εποχή;

Ιδιαίτερα σημαντικός. Βέβαια, το ηλεκτρονικό κανάλι θα δρα βοηθητικά και συμπληρωματικά στα κλασικά κανάλια διανομής. Τίποτα δεν υποκαθιστά την προσωπική σχέση με τομ πελάτη στο σημείο πώλησης.