Προφίλ

Οι Έλληνες εγκαταλείπουν τη Μεσογειακή Διατροφή.

Τα ευρήματα μίας έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και καταδεικνύει το ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας σταδιακά εγκαταλείπει τη μεσογειακή διατροφή, προκάλεσαν το ενδιαφέρον μας. Σκεφτήκαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες σκέψεις.

“Μόνο το 28,3% του ενήλικου πληθυσμού ακολουθεί την ελληνική παραδοσιακή διατροφή!” Αυτό είναι το βασικό και ιδιαιτέρως ανησυχητικό συμπέρασμα μίας μεγάλης και αξιόπιστης έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και βρήκαμε δημοσιευμένη στο olivenews.gr

Εξετάσαμε τα ευρήματα της έρευνας μέσα από το πρίσμα του ενδιαφέροντός μας για τα αγνά και ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα που διαχρονικά αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής και, κατ´ επέκταση, της μεσογειακής διατροφής. Μιας διατροφής υγιεινής και ισορροπημένης που στο επίκεντρό της έχει το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τα ανεπεξέργαστα δημητριακά και τους σπόρους -έναν ανεκτίμητο πλούτο αγαθών, δηλαδή, που απλόχερα προσφέρει η ελληνική γη.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, στην ηλικιακή προσέγγιση του παραπάνω ευρήματος, οι συμμετέχοντες κάτω των 65 ετών ακολουθούν την παραδοσιακή διατροφή σε ποσοστό 25,5% έναντί του 39,7% που ισχύει για τους άνω των 65 ετών. 

Η διαφορά στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές μεταξύ των δύο αυτών ηλικιακών ομάδων, η οποία αποτυπώνεται σε σχεδόν 14 ποσοστιαίες μονάδες, είναι σημαντική και δημιουργεί προβληματισμό. 

Οι νεότεροι φαίνεται να εγκαταλείπουν συνήθειες παλαιότερων γενεών και να επιλέγουν τροφές λιγότερο υγιεινές -πιθανόν πιο πρακτικές, φθηνότερες και “εύκολες”.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, “οι νεότεροι ενήλικες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά στην πρόσληψη κρέατος, δημητριακών, αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών και προϊόντων ζάχαρης σε σχέση με τους ηλικιωμένους που καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, γαλακτοκομικά, ψάρια και λιπίδια (κυρίως από ελαιόλαδο).”

Ενδιαφέρον έχει και η διαφοροποίηση που εμφανίζεται στη γεωγραφική προσέγγιση των ευρημάτων, καθώς σε αστικές περιοχές όπως η Αττική, το ποσοστό αυτών που ακολουθούν την παραδοσιακή ελληνική διατροφή είναι χαμηλότερο συγκρινόμενο με το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπως, για παράδειγμα, η Κρήτη ή τα νησιά του Αιγαίου. Η συσχέτιση με τον τρόπο ζωής, τους ρυθμούς και τις καθημερινές απαιτητικές συνθήκες που ισχύουν στις πόλεις είναι μία αυτονόητη εξήγηση αυτής της διαφοράς.

 

“Με λίγα λόγια,” επισημαίνουν οι ερευνητές, “ο ενήλικος πληθυσμός στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι νεότεροι, έχει απομακρυνθεί από την ελληνική παραδοσιακή και μεσογειακή διατροφή, γεγονός που πιθανόν να έχει επιζήμιες συνέπειες όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα στο μέλλον.”