Meet the producer

Olympion Hemar

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Olympion Hemar, το εκλεκτό αρωματικό τσάι του βουνού του Ολύμπου που κατακτά την αγορά με την εξαιρετική του ποιότητα αλλά και την εμπνευσμένη συσκευασία του. Μιλάμε για τις αρχές της αλληλοβοήθειας και της συνεργατικότητας που διέπουν τις σχέσεις των ανθρώπων στο βουνό των θεών, για τις προσπάθειες να βρουν τα αρωματικά φυτά την υποστήριξη και τη θέση που τους αξίζουν, για τις δυσκολίες αλλά και τις σημαντικές προοπτικές.

– Πώς προέκυψε η ιδέα αλλά και η ονομασία του Olympion Hemar;

 Η ιδέα για την καλλιέργεια του τσαγιού προέκυψε από την αγάπη για την προγονική γη. «Νόστιμον ήμαρ» αποκάλεσε ο Όμηρος τη γλυκιά ημέρα της επιστροφής στην πατρίδα. Αυτό το συναίσθημα ένιωθα και ακόμα νιώθω κάθε φορά που επισκέπτομαι τη γη του Ολύμπου και από  αυτό εμπνευσθήκαμε το όνομα της συγκεκριμένης ετικέτας. Από εκεί και πέρα, το δημιουργικό κομμάτι ανήκει εξολοκλήρου στη συνεργάτιδά μας στον τομέα αυτό, την  Άννα Καυκιά, η οποία με την εμπειρία και τις εμπνεύσεις της μας βοήθησε να αποκρυσταλλώσουμε τις ιδέες μας, έτσι ώστε να πάρει την τελική του μορφή το “Olympion Hemar”.

 – Σας έχει δικαιώσει έως τώρα η επιλογή να επιστρέψετε στη γενέθλια γη για να ασχοληθείτε με μία δραστηριότητα ουσιαστικά άγνωστη σε εσάς;

Εγώ μεγάλωσα στην Αθήνα, οπότε ο Όλυμπος δεν ήταν η γενέθλια γη. Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάτι εκεί ήταν και η ύπαρξη συνεργατών. Σε αυτό το σημείο ήμουν και είμαι αρκετά τυχερός γιατί από τους στενούς οικογενειακούς δεσμούς ξεκίνησε και μία δυνατή επαγγελματική σχέση. Η δραστηριότητα για εκείνους δεν ήταν εντελώς άγνωστη, καθώς η ενασχόληση με τη συγκομιδή του άγριου Τσαγιού του Ολύμπου ήταν ανέκαθεν μία από τις ασχολίες της τοπικής κοινωνίας. Η καλλιέργεια του φυτού βέβαια, ήταν κάτι το καινούργιο για όλους.
 Όταν κάνεις κάτι που αγαπάς δεν ξέρω αν νιώθεις δικαίωση για όλα τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που μπορεί να κατορθώνεις. Προσωπικά, νιώθω απέραντη χαρά γιατί μπορώ και ασχολούμαι με κάτι που αφορά τον Όλυμπο, ενώ ως ομάδα νιώθουμε όλοι  ικανοποίηση για το γεγονός ότι, με αργά και σταθερά βήματα, κατακτούμε τους στόχους που θέτουμε κάθε φορά.

– Μιλήστε μας για τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κάνουν το τσάι του βουνού Olympion Hemar ξεχωριστό;

Είμαστε αρκετά τυχεροί γιατί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν το τσάι μας να ξεχωρίζει τα προσφέρει το ίδιο το βουνό με το μικροκλίμα του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στον Όλυμπο έχουν καταγραφεί πάνω από 1700 είδη φυτών. Από εκεί και πέρα, η συνεχής φροντίδα του χωραφιού, ο τρόπος συγκομιδής, αποξήρανσης αλλά και συσκευασίας καθορίζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντας

 – Πόσο σας έχει βοηθήσει η εμπειρία και η γνώση των παλαιότερων γενεών αλλά και η υποστήριξη της τοπικής κοινότητας;

Οι παλαιότερες γενιές ήταν εξοικειωμένες κυρίως σχετικά με το πότε είναι καλό το τσάι για να γίνει συγκομιδή. Σε αυτό το σημείο εκμεταλλευτήκαμε την εμπειρία τους, αλλά, όπως ανέφερα και παραπάνω, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια, έπρεπε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καινούρια κατάσταση.
Στην περιοχή μας είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων διαπνέονται ακόμη από συνεργατικότητα και την αρχή της αλληλοβοήθειας. Αν δεν έχουμε εμείς ένα εργαλείο το παίρνουμε από κάποιον άλλο κάτοικο του χωριού που τυγχάνει να το έχει και αντίστοιχα και εμείς προσφέρουμε όταν χρειάζεται κάποιος και έχει ανάγκη.

-Υπάρχει κρατική υποστήριξη, κίνητρα και βοήθεια σε προσπάθειες όπως η δική σας;

Τα αρωματικά φυτά γενικώς ήταν «εκτός ραντάρ» του Υπουργείου Γεωργίας και άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών, οπότε σίγουρα ο κλάδος έχει μία σχετική ανασφάλεια. Κατά τα άλλα, προγράμματα βελτίωσης βγαίνουν κατά καιρούς και αναμένουμε πως με τη νέα ΚΑΠ θα βγουν ακόμα περισσότερα. Αυτό που έχουμε ζητήσει εμείς, μέσω της Ένωσης που μας εκπροσωπεί, είναι να αντιμετωπιστούν τα αρωματικά φυτά ως ξεχωριστός κλάδος. Να τους δοθεί η δέουσα προσοχή καθώς είναι καλλιέργειες που έχουν άμεση σχέση και με άλλους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας όπως είναι η παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών κ.α.  Έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και τα τελικά αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε σύντομα.

εωρείτε ότι προϊόντα επιχειρήσεων μη βιομηχανοποιημένης και περιορισμένης παραγωγής όπως τα δικά σας μπορούν να είναι ανταγωνιστικά απέναντι στα προϊόντα της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής; 

Η μέθοδος παραγωγής επηρεάζει τις τιμές. Από την άλλη, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κοινό το οποίο αναζητά κάτι το διαφορετικό. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του τσαγιού, οι προοπτικές είναι αρκετά καλές και η ζήτηση για βιολογικό τσάι στις διεθνείς αγορές μεγάλη, ωστόσο, αυτό που δεν έχουμε εμείς ως χώρα συνολικά είναι η παραγωγή. Γι’ αυτό το λόγο, συνδέοντάς το και με την παραπάνω ερώτηση, δεν είναι εύκολη η διείσδυση σε αγορές οι οποίες, εκτός από την ποιότητα, αναζητούν και μεγάλες ποσότητες.

– Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου για τα προϊόντα διατροφής παραγωγών μικρής κλίμακας στη μετά την πανδημία εποχή;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήδη παίζει σπουδαίο ρόλο καθώς έχει σε μεγάλο βαθμό «εκδημοκρατίσει» την αγορά, ενώ η συνεχής ανάπτυξη στο χώρο των μεταφορικών εταιρειών κάνει τα πράγματα πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν. Κάποτε, σε μεγάλο βαθμό υπήρχε η εξάρτηση από το χονδρικό εμπόριο ενώ τώρα τα κανάλια διάθεσης είναι πολύ περισσότερα. Σίγουρα πρωτοβουλίες όπως η δική σας που έχουν ως στόχο τα ποιοτικά προϊόντα ήρθαν για να μείνουν και αυτό θα είναι ωφέλιμο και για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές.