Η  ἔ.thoς of Crete ιδρύθηκε έχοντας ως βάση την αρχέγονη κληρονομιά της κρητικής γης και τη σωρευμένη εμπειρία και γνώση έξι γενεών ελαιοπαραγωγών και παραγωγών κρητικών βοτάνων και μελιού.
Εξ αρχής, το όραμά των ανθρώπων της εταιρείας ήταν να μοιραστούν με όλους τα δώρα του κρητικού τρόπου ζωής τα οποία αποτελούν πηγή της φημισμένης καλής υγείας και μακροζωίας των Κρητικών.
Οι ιδιόκτητοι ελαιώνες της Ethos βρίσκονται στη γη στην οποία οι κάτοικοι της αρχαίας Γόρτυνας καλλιεργούσαν τα πρώτα ευρωπαϊκά ελαιόδεντρα και παρήγαγαν το πρώτο ελαιόλαδο.
Κάτω από τα βουνά των Αστερουσίων, στην κοιλάδα της Μεσσαράς, σε υψόμετρο 230 έως 310 μέτρων, τα ελαιόδεντρα αναπνέουν τον αέρα της Μεσογείου και οι μέλισσες τρέφονται με τα μοναδικά κρητικά ορεινά βότανα.
Για την καλλιέργεια εφαρμόζονται οι πλέον σύγχρονες τεχνικές και αξιοποιούνται εξειδικευμένες τεχνολογίες.
Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, οι τεχνικές στο μάζεμα, ο συνεχής αερισμός του φρούτου σε κάθε στάδιο της παραγωγής, η συνεχής επιτήρηση κατά την ελαιοποίηση, η εξαγωγή με ψυχρή έκθλιψη (T<27 °C) και η πολύτιμη συμβουλευτική υποστήριξη του πιστοποιημένου γευσιγνώστη ελαιολάδου Οδυσσέα Βλαχάβας, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ελαιολάδων ανώτερης ποιότητας, χαμηλής οξύτητας, με πολύπλοκα αρώματα και ισορροπημένο οργανοληπτικό προφίλ.