Ο Γιάννης Νομικός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έξω Γωνιά, ένα από τα πιο όμορφα κεφαλοχώρια της Σαντορίνης. Παιδί αγροτικής οικογένειας, έμαθε από νωρίς πολλά από τα μυστικά της γης και της αγροτικής παραγωγής. Με το πτυχίο της Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά στις αποσκευές του και “μπολιασμένος”, όπως λέει ο ίδιος, με την αγάπη των γονιών του για τη γη, επέστρεψε στο νησί, έχοντας πάρει την ώριμη απόφαση να γίνει αγρότης. Γύρω στο 2000 άρχισε να ασχολείται με τη φάβα με την πεποίθηση, όπως λέει ο ίδιος, πως αν η παραδοσιακή άνυδρη καλλιέργεια των παλιών αγροτών της εκλεκτής ποικιλίας που αναπτύσσεται στο πετρώδες ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης συνδυαστεί με σύγχρονες μεθόδους, τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά. 
Η βιοτεχνία του Γιάννη Νομικού λειτουργεί από το 2006. Είναι μια μικρή, υποδειγματικά οργανωμένη κάθετη μονάδα παραγωγής, καλλιέργειας, επεξεργασίας, τυποποίησης και διανομής φάβας, ξηρών καρπών, λιαστής τομάτας και άλλων προϊόντων της Θηραϊκής γης, με πλήρη έλεγχο και ιχνηλασιμότητα από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας. Στα 70 στρέμματα του Γιάννη Νομικού καλλιεργείται η αυθεντική φάβα Σαντορίνης σύμφωνα με τον τρόπο των παλιών Σαντορινιών, ακολουθώντας το παραδοσιακό χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία των εργασιών: σπορά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, συλλογή του καρπού το Μάιο, αλώνισμα τον Ιούνιο, φυσική ωρίμανση σε βαρέλια για τουλάχιστον ένα εξάμηνο και άλεσμα τον Ιανουάριο.