Το Περιβόλι της Ειρήνης είναι ένα βιολογικό κτήμα 170 στρεμμάτων με οπωροφόρα δέντρα που βρίσκεται στην Ξιφιανή Αριδαίας, στη σκιά του Καϊμακτσαλάν. Εκεί, ο Γιώργος Δούμος καλλιεργεί τη γη με φροντίδα για τις τοπικές ποικιλίες και σεβασμό στην προστασία των νερών και του εδάφους, χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους και αξιοποιώντας γνώσεις από την παραδοσιακή γεωργία της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια αρχαίων ποικιλιών δημητριακών, με κυρίαρχη την καλλιέργεια και μεταποίηση του Μονόκοκκου (triticum monococcum). Άλλες παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργούνται και μεταποιούνται είναι τα ντυμένα σιτάρια Δίκοκκο (triticum dicoccum ή Emer ή Faro) και Ντίνκελ (Spelta, η αρχαία ελληνική Όλυρα), η σκληρόπετρα (ημίσκληρο σιτάρι από το οποίο παράγεται αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ολικής), το μαυραγάνι, (σκληρό σιτάρι από το οποίο παράγουμε κίτρινο αλεύρι ιδανικό για ψωμί), σιτάρι ποικιλίας Λήμνος, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη και καλαμπόκι, πάντα από παραδοσιακούς σπόρους. Όλα τα σιτηρά, μετά τη συλλογή τους, καθαρίζονται -δεν αποφλοιώνονται. Αλέθονται χωρίς θερμική επιβάρυνση στο τελικό προϊόν και χωρίς προσθήκη χημικών και μεταποιούνται σε ιδιωτικούς χώρους της επιχείρησης.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Βιολογικό κτήμα με οπωροφόρα δέντρα, με έμφαση στην καλλιέργεια αρχαίων ποικιλιών δημητριακών.