Προφίλ

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά…

 “Το δάσος είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή και την οικονομία του τόπου, επηρεάζεται όλος ο κύκλος”, ανέφερε σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr (14.08.2021) ο Νίκος Ζάχος, ρητινοκαλλιεργητής από τον Κρυονερίτη, χωριό του δήμου Ιστιαίας στην Εύβοια. Με αυτά τα λόγια επιχείρησε να περιγράψει συνοπτικά τις συνέπειες της μεγάλης καταστροφικής φωτιάς του Αυγούστου.

“Δεν κάηκαν μόνο πεύκα, το δάσος έχει κουμαριές, φρύγανα και βότανα. Άλλοι έβγαζαν κάρβουνα, άλλοι ήταν υλοτόμοι και ζούσαν από την ξυλεία, άλλοι είχαν μελίσσια…”, πρόσθεσε.
 Οι πρόσφατες πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές ή και ολική καταστροφή σε υποδομές, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, σοδειές και προϊόντα εκατοντάδων μελισσοκόμων, ελαιοπαραγωγών, παραγωγών και μεταποιητών μικρής κλίμακας, αγροτών και κτηνοτρόφων.

 Πέρα, όμως, από τις ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και το συνακόλουθο οικονομικό κόστος, το δραματικότερο πλήγμα για αυτούς είναι η απώλεια του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που αποτελούσε τον πολύτιμο τροφοδότη πολλών επαγγελμάτων και ασχολιών.

 “Όλα είναι μια αλυσίδα. Όταν ένας κύριος κορμός σε μια κοινωνία καταστραφεί, παρασέρνει μαζί της όλο το υπόλοιπο οικοσύστημα. Και τη ζωή των ανθρώπων και των εργασιακών θέσεων. Είναι αλληλένδετα όλα αυτά”, σχολίασε στο ίδιο δημοσίευμα ο Βαγγέλης Γεωργαντάς, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Ευβοίας.

Μετά από αυτό το δραματικό καλοκαίρι των μεγάλων δασοπυρκαγιών, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουμε να στηρίξουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες των μικρών παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά της χώρας, που δίνουν ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, προσφέρουν θέσεις εργασίας, συντηρούν παραδοσιακές καλλιεργητικές και παραγωγικές πρακτικές, αξιοποιούν με σεβασμό τους φυσικούς πόρους, επενδύουν σε κόπο, χρόνο, ενέργεια, γνώση και χρήμα για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ταξιδεύουν την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα στα πέρατα του κόσμου, τιμούν τη χώρα με τις διακρίσεις και τα βραβεία που αποσπούν τα προϊόντα τους σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Οφείλουμε να τους στηρίξουμε προτιμώντας και επιλέγοντας τα εξαιρετικά προϊόντα τους.