Μαγειρεύουμε με το gr-ocery

Χταπόδι με Κοφτό Μακαρονάκι

Συστατικά

  • 1 χταπόδι (1 έως 1,5kg)
  • 1 συσκευασία κοφτό μακαρονάκι των 500gr
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2-3 ξερά κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια
  • 3-4 λεπτοκομμένες σκελίδες σκόρδο 
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές
  • 6-7 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 1 κονσέρβα κονκασέ 
  • 1 πρέζα πούδρα ντομάτας
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 5-6 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 κουταλάκι  γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • λίγο καυτερό μπούκοβο, ρίγανηαλάτι και πιπέρι
  •  

Μέθοδος Εκτέλεσης

Bράζουμε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστούν σχεδόν 30’-45’. 
Στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια των δύο περίπου εκατοστών.
Κρατάμε ένα νεροπότηρο από το νερό στο οποίο έβρασε το χταπόδι.
Σε μία πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα κομμάτια από το χταπόδι που βράσαμε και ανακατεύουμε συνέχεια για 2’-3’.
Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1’ ακόμη.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και το αφήνουμε για λίγο, μέχρι να εξατμιστεί.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο, πασπαλίζουμε με την πούδρα ντομάτας και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Θα χρειαστούν 20’-30’.
Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο του χταποδιού και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κοφτό μακαρονάκι.
Συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά. Θα πρέπει να ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά. 
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι το μακαρονάκι να πιει τα υγρά του χωρίς, όμως, να στεγνώσει.
Μπορούμε να σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ταιριάζει θαυμάσια με μια δροσερή Μαλαγουζιά ή ένα αρωματικό Ροζέ.

Καλή όρεξη!